06 24 39 10 45 jacqueline@180-graden.nl

Een onderscheidende aanpak bij het benaderen van klanten gaat niet alleen over ervaring, skills of kennis, maar ook over de manier waarop je deze laat aansluiten bij de persoonlijke voorkeuren van jouw gesprekspartner. Maak het verschil door je te verdiepen in de persoonlijkheidstypen van jouw klanten, en pas jouw aanpak daarop aan! De systematiek van Insights Discovery biedt handige tips om hier een praktische invulling aan te geven. In deze update lees je meer over de aanpak die past bij een gesprekspartner met een voorkeur voor Zacht Groen. In mijn vorige blogs heb ik al aandacht besteed aan Vurig Rood en Stralend Geel.

Hoe herken je iemand met een voorkeur voor zacht groen?              

Mensen met een voorkeur voor zacht groen zijn vriendelijk van aard en geven de voorkeur aan het gezelschap van andere rustige, vriendelijke mensen. Ze willen graag hechte relaties aangaan en voelen zich prettig bij oprechte en eerlijke personen. Ze zijn daarnaast makkelijk in de omgang en zullen niet snel zelf verandering initiëren. Ook hebben ze meestal een rustig tempo en worden ze niet graag onder druk gezet. Besluiten nemen zij graag in samenspraak met anderen. Het opbouwen van een relatie met een persoon die een voorkeur heeft voor zacht groen kost tijd en geduld.

Zacht groen – Lichaamstaal

  • Oogcontact
  • Rustige gebaren
  • Kalm tempo

Zacht groen – Interactie

  • Zoeken consensus
  • Sterke normen & waarden
  • Willen diepgang
  • Vriendelijk & rustig

Wat te doen als je iemand ontmoet met een voorkeur voor zacht groen?

Wil je jouw idee, oplossing of product verkopen aan iemand met een voorkeur voor zacht groen, dan is het belangrijk om oprecht te zijn. Zij willen graag zien wie je écht bent, en willen een persoonlijke band opbouwen. Stel daarom zinvolle vragen, die hen tot nadenken aanzetten, en geef hen de tijd om een antwoord te formuleren of een keuze te maken. Hen onder druk zetten om te kopen werkt alleen averechts, en zal dus zelden succesvol zijn. Het samen zoeken naar een passende oplossing werkt het beste, als je hun vertrouwen (en de opdracht) wilt winnen. Toon interesse in hen persoonlijk, en wees daarin oprecht. Mensen met een voorkeur voor zacht groen hebben sterke normen en waarden, waar je op afgerekend wordt als je hier niet aan voldoet. Ze vermijden het liefst risico’s en lopen niet voorop bij veranderingen. Help hen door het voor hen minder spannend te maken. En wees een betrouwbare gesprekspartner, die mogelijk kan uitgroeien tot vertrouwenspersoon of zelfs vriend.

Wil je meer weten over hoe Insights Discovery kan helpen om teams effectiever te maken of zelf effectiever te worden? Neem dan contact met me op.