06 24 39 10 45 jacqueline@180-graden.nl

Werkgeluk, haalbaar voor iedereen?

Werkgeluk, wat is dat?

 

Er lijkt steeds meer aandacht te komen voor ‘werkgeluk’. Maar wat is werkgeluk eigenlijk? En hoe word je gelukkig in je werk?
Er zijn veel verschillende definities van werkgeluk in omloop, maar het komt eigenlijk neer op ‘een gevoel van geluk dat je ervaart tijdens je werk’. Ga je elke dag fluitend naar je baas toe en fluitend weer naar huis? Dan kan het zijn dat jij werkgeluk ervaart.

 

Maar hoe komt het dat de één wel gelukkig is in zijn werk, en de ander niet? Heb je hier invloed op? Ik kan uit ervaring zeggen dat ik veel mensen zie die niet lekker in hun vel zitten op hun werk, misschien niet op de juiste plek zitten, of bijvoorbeeld de ruimte niet krijgen om verantwoordelijkheid te nemen of hun talenten in te zetten. Toch veranderen deze mensen niet allemaal van baan. Velen van hen blijven gewoon doen wat ze doen, in de hoop dat het misschien beter wordt. Of hebben ze zich er al bij neergelegd dat hun werk hen niet gelukkig maakt? Het is tenslotte ‘maar werk’….

 

Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen werkgeluk

 

Ik durf te zeggen dat je zelf verantwoordelijk bent voor je werkgeluk. Als je niet op je plek zit, doe er dan wat aan!
Maar dan helpt het natuurlijk wel als je weet waar jij jouw werkgeluk uit haalt. Voor mij persoonlijk is het heel belangrijk dat ik veel vrijheid heb, veel nieuwe dingen kan uitproberen, en resultaten kan neerzetten. Ook samenwerken in een leuk team vind ik heel belangrijk. Ik wist dit deels wel, maar mijn Insights profiel heeft dit verder concreet gemaakt. Het inzicht dat ik gekregen heb door het werken met Insights, heeft mij geholpen om steeds werk te doen waar ik over het algemeen genomen gelukkig van werd. Misschien is het een illusie te denken dat je continue gelukkig moet zijn op je werk. Net zoals dat in het echte leven onmogelijk is, denk ik dat het in je werkende leven ook geen realistische verwachting is. Maar het is natuurlijk wel prettig als de balans doorslaat naar het positieve. Hoe kan jij meer werkgeluk krijgen? Er is veel onderzoek naar gedaan, misschien helpen de inzichten uit één van deze onderzoeken jou verder.

 

Onderzoek naar werkgeluk in Nederland

 

Het Instituut voor Positieve Psychologie (IvPP) deed onderzoek naar het geluksmodel van Martin Seligman, een van de grondleggers van de Positieve Psychologie, en onderscheidt vijf factoren die werkgeluk bepalen.
Insights Discovery verzamelde deze en andere inzichten in een overzichtelijk trendrapport.

 

Ben je benieuwd hoe jij scoort op de 5 geluksfactoren? Het Instituut voor Positieve Psychologie heeft een test ontwikkeld. Doe de test hier.

 

 

 

 

 

“Uit onderzoek blijkt dat er 5 factoren zijn die ons werkgeluk bepalen.”

Teambuilding in de sneeuw

Effectiever samenwerken in een team begint bij een betere communicatie en meer begrip voor elkaar. Niet gek dus dat veel organisaties tijd besteden aan teambuilding. Er zijn duizend-en-één manieren om daar inhoud aan te geven. Wat wel bewezen is: een teambuilding...

Lees meer

Outdoor teambuilding: de 24- uurs expeditie voor teams

Wil je eens echt een andere ervaring met jouw team? Meer tijd en meer ruimte voor persoonlijke ontwikkeling in een prachtige omgeving? Kies dan voor een 24-uurs expeditie op de Veluwe! Onlangs heb ik een team mogen begeleiden tijdens zo'n expeditie. We hebben...

Lees meer

Workshop ‘Zen in 1 dag’ – 17 april 2020

Herken je dit? Heb ik wel de baan die écht bij me past? Is dit het nu?Wat is mijn echte passie? Waar ben ik goed in?Ik ervaar regelmatig stress, is dat normaal? En wat kan ik eraan doen? Wij zijn Jacqueline de Block van 180 graden coaching & training, en Ellen...

Lees meer

Goede voornemens, hoe werken ze wél?

Aan het begin van het jaar hebben we vaak goede voornemens. Doelen die we willen realiseren in het komende jaar. Of het nu gaat om zakelijk succes of persoonlijk geluk, het blijft lastig om die goede voornemens echt om te zetten in acties en daarmee dan het gewenste...

Lees meer

Lunchbijeenkomst voor commerciële managers, 13 september 2018

Op 13 september 2018 organiseren Connecting Colours en 180 Graden coaching & training een inspiratiebijeenkomst voor commerciële managers. We gaan in gesprek over de belangrijkste succesfactoren in sales. Is kennis en vaardigheid het belangrijkste? Of is persoonlijkheid de onderscheidende factor? Kom ook!

Lees meer